2021: Naast COVID ook aandacht voor persoonsgerichte zorg

Bestuurder Rob Kievit over een hectisch jaar

Lees meer

Rob Kievit

2021: Naast COVID ook aandacht voor persoonsgerichte zorg

Bestuurder Rob Kievit over een hectisch jaar

Lees meer

Het zal geen verrassing zijn dat Covid in 2021 zeer bepalend was voor de invulling van onze zorg. Gelukkig bood het afgelopen jaar ook mooie momenten, zoals de toekenning van het Qualicor-certificaat Goud. Een klinkend bewijs dat het team van het Ikazia Ziekenhuis, zelfs in lastige tijden, topkwaliteit zorg levert.

COVID

Nadat de zomerperiode van 2021 een versoepeling van de beperkende maatregelen bracht, diende in het najaar de volgende coronagolf zich al weer aan. Van focussen op inhaalzorg was geen sprake: de COVID-afdelingen moesten worden heropend, twee aparte IC’s werden ingericht. Vervolgens merkten we duidelijk dat het begrip in de maatschappij voor alle coronabeperkende maatregelen aanzienlijk gedaald was. Dat had een flinke emotionele impact op onze medewerkers, die regelmatig te maken kregen met onbegrip of zelfs agressie. Een compliment voor hun professionaliteit is beslist op z’n plaats.

Daarnaast zorgde COVID voor bijna een verdubbeling van het gebruikelijke ziekteverzuim in onze organisatie. Dat alles had natuurlijk gevolgen voor de reguliere zorg, ook in financieel opzicht. De financiële afwikkeling over 2020 liet op zich wachten, we hopen dat de afhandeling van 2021 sneller zal verlopen.

Nieuw in Ikazia

Twee jaar geleden zijn we in Ikazia gestart met zogeheten ‘proeftuinen’. Hierin wordt onderzocht hoe verpleegkundigen zo optimaal mogelijk kunnen worden ingezet. De proeftuinen waren een succes en hebben geleid tot de invoering van een nieuwe functie: vanaf 2022 werken we in Ikazia met de ‘regieverpleegkundige’. Eveneens nieuw in ons ziekenhuis is de VAR, de Verpleegkundig Advies Raad die eind 2021 geïnstalleerd werd. Twee mooie initiatieven, die zeker van toegevoegde waarde zijn voor onze zorgverlening.

Verbouwplannen

Ons huidige OK-complex is toe aan vernieuwing. Dit geldt ook voor onze Centrale Sterilisatie Afdeling. Om volgens de nieuwste inzichten en richtlijnen te kunnen inrichten, is verplaatsing van deze afdeling noodzakelijk. Willen we alle gevraagde zorg leveren, dan moeten we bovendien over extra OK-ruimte beschikken. Alle ideeën zijn in 2021 uitvoerig besproken en uitgewerkt in vastomlijnde bouwplannen. Hopelijk kunnen hiervoor in de loop van 2022 de eerste stappen worden gezet.

Mee met E-Health

Ondertussen neemt de digitalisering in de zorg nog altijd een flinke vlucht. Als ziekenhuis gaan we ook in die vernieuwing volop mee. E-health wordt steeds vaker toepast, informatiesystemen worden uitgebreid of vernieuwd. Zo blijft onze zorg gericht afgestemd op de veranderende behoeften van de maatschappij. In dit sociaal jaarverslag kunt u een podcast beluisteren over wat we zoal doen op dit vlak.

‘Het is ons gelukt om de persoons­gerichte zorg meer handen en voeten te geven’

Goed voor persoonsgerichte zorg

Tot slot: als ik 2021 in één zin mag samenvatten, zou ik zeggen: ‘COVID had een grote impact op onze zorg’. Desondanks is het ons gelukt om de persoonsgerichte zorg in ons ziekenhuis steeds meer handen en voeten te geven. Dat werd in juni 2021 nadrukkelijk bevestigd, toen we van Qualicor Europe het certificaat ‘Goud’ kregen. Dit toonaangevende certificaat bewijst dat we ruimschoots voldoen aan de strenge richtlijnen rondom topkwaliteit zorg. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd sprak eind 2021, tijdens haar jaarlijkse bezoek aan Ikazia, waarderende woorden over de manier waarop wij hier met elkaar invulling geven aan persoonsgerichte zorg.

Natuurlijk gaan we daar dit jaar mee verder. Waarbij ik nadrukkelijk hoop dat we dit kunnen doen in een ziekenhuis waarin COVID niet meer de koers bepaalt. Zodat we samen alle zorg kunnen leveren die onze patiënten verdienen.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp

Contact

Send